Història del MVHN

L’origen del MVHN té lloc a l’extinta “Fundació Entomològica Torres Sala” que es va constituir el 10 de desembre de 1976 i els Patrons del que eren com a President l’Alcalde de València, com a Vicepresident el President de la Diputació de València i com a Vocals els nebots i néts de En Juan Torres Sala, així com alguns científics valencians de l’època com el Pare Ignacio Salas.

Posteriorment van ser modificats els seus estatuts i la Junta de Patrons va quedar com seguix: President de la Generalitat; Alcalde de València; President de la Diputació de València; Família Torres-Sala; Secretari de la Fundació; Degà de la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València i un Assessor científic de la mateixa Facultat.

A la seua seu, a l’antic Institut municipal d’Oncologia de València, situada al Passeig de la Petxina 15, es custodiava i exposava la Col·lecció Entomològica de En Juan Torres Sala, objectiu de la Fundació.

Al mateix edifici també es custodiava i exposava la Col·lecció Malacológica del Doctor En Siro de Fez Sánchez, donada per la seua viuda al març de 1977 al Patronat Valencià de Ciències Naturals, dependent de la “Institució Alfons el Magnànim” de l’Excma. Diputació de València.

La inauguració de la seu, amb l’exposició d’amb dues col·leccions zoològiques, va tindre lloc el 17 de febrer de 1978 amb el nom de “Museu Provincial del Medi Ambient”.

Des d’aleshores a més de la tasca principal de conservació i exposició de les col·leccions que custodiem hem format part  de nombrosos equips d’investigació i hem participat en nombrosos projectes científics, publicant gran quantitat d’articles i llibres científics, principalment sobre la biodiversitat de la fauna actual i fòssil valenciana, així com la divulgació de la Zoologia als jóvens valencians per mitjà de tallers escolars.

El museu va passar posteriorment a ser anomenat com “Museu de les Col·leccions Històric-Naturals Torres Sala i Siro de Fez” i finalment com “Museu Valencià d’Història Natural”, nom oficial que ha perdurat fins als nostres dies.

El 30 de juny de 2012 després de la negativa dels polítics governants del Cap i Casal (Generalitat, Diputació i Ajuntament de València) per a continuar ajudant a la seua conservació i exposició el MVHN va ser tancat i els seus conservadors i la resta dels treballadors acomiadats.

Posteriorment part de les col·leccions custodiades han sigut traslladades a la ciutat valenciana d’Alginet, on rebem un suport total per part de la seua Junta de Govern, a qui estem infinitament agraïts. A més a més a les nostres instal·lacions continuem amb les tasques d’investigació i divulgació de la Ciència, tan difícil de trobar al nostres dies.

Afortunadament les col·leccions que conservem a la Vila d’Alginet estan fora de perill i el llegat científic podrà ser admirat per les generacions futures de valencians. No obstant això les col·leccións Entomològica Torres Sala i la Malacológica Siro de Fez seguixen emmagatzemades a l’antic edifici del Passeig de la Petxina de València a l’espera que se’ls done una solució definitiva per continuar, si encara és possible pel seu estat, amb la seua conservació i exposició.

 

 

 

Anuncios